Fd. polis, författare, samhällsdebattör och föreläsare inom integration.

Jag heter Mustafa Panshiri och har tidigare arbetat som polis. När Sverige år 2015 tog Sverige emot 163 000 flyktingar började jag besöka flyktingboenden som polis för att informera de nyanlända om vad det innebär att leva i ett sekulärt och demokratiskt land som Sverige. Vad betyder ord som jämlikhet, jämställdhet och individuella rättigheter och skyldigheter i Sverige? Vad kan du förvänta dig av landet? Och vilka förväntningar har landet på dig? Och hur är det att flytta från dysfunktionella stater till ett Sverige där staten har en central roll i våra liv?

Anledningen till att jag pratar om dessa ämnen är jag själv en gång i tiden var i samma sits som de nyanlända är idag. När jag som 11-åring kom till Sverige tillsammans med mina föräldrar och syskon från ett talibanstyrt Afghanistan fanns ordet demokrati inte min ordbok.

Idag, arton år senare har jag hunnit besöka mer än ett 270 kommuner och träffat tusentals och nyanlända och de som jobbar med dem. Jag föreläser för skolor, kommuner, landsting och näringsliv. Jag hunnit hunnit skriva två böcker i ämnet (Det lilla landet som kunde (Vulkan 2017) och 7 råd till Mustafa - så blir du lagom svensk i världens mest extrema land (Volante 2021).